Тръмп вероятно ще забави решението за автомобилни мита за ЕС

До средата на 2020 г., когато в САЩ ще предстоят президентски избори

Снимка: БТА
09:20 12.11.2019
Очаква се американският президент Доналд Тръмп да отложи решението си за това дали да налага мита върху вноса на автомобили от Европейския съюз (ЕС) с още шест месеца, съобщава Politico, позовавайки се на човек, запознат с казуса. 

Администрацията на Тръмп има срок до сряда, 13 ноември, да реши дали да наложи нови тарифите за внос на автомобили и авточасти от ЕС. Той вече бе отложен веднъж през май, когато президентът на САЩ нареди на американския търговски представител Робърт Лайтайзър да потърси споразумения с ЕС и Япония. Тогава държавният глава каза, че вносът от тези места е заплаха за националната сигурност. 

Ново забавяне от шест месеца би изпратило решението напред към средата на 2020 г., когато САЩ ще се намират в ситуация на предстоящи президентски избори. 

Белият дом е отказал да даде коментар на CNBC относно информацията на Politico. Службата на американския търговски представител също не е предоставила такъв веднага. 

Крайният срок за автотарифите идва на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай. Макар и пред сключване на частично споразумение, конфликтът помежду им донесе щети за глобалната икономика. Влизането в остър и с ЕС би задълбочило негативите в момент, когато анализаторите са все по-обезпокоени от назряваща нова финансова криза. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | САЩ | автомобили | коли | Доналд Тръмп | мита