Туризмът във Франция отбелязва значителен спад заради коронавируса

Секторът образвува близо 8% от БВП на страната

Снимка: БТА
13:01 23.02.2020

Туристическият сектор във Франция се оказа силно засегнат от избухналата епидемия от коронавирус в Китай. „Отбелязваме спад от 30-40% на туристическия поток“, заяви финансовият министър Бруно льо Мер пред CNBC по време на срещата на Г-20 в Рияд.

„Очаквахме доста по-голям туристически поток, но вместо това отбелязваме спад. Определено това ще се отрази негативно на ференската икономика“, каза още той. Франция е една от най-посещаваните държави в света. Общо 89.4 млн. туристи са посетили страна през 2018 г., а туризмът формира влизо 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция.

Освен това страната ежегодно посреща около 2.7 млн. китайски туристи, отбелязва Льо Мер. Коронавирусът за първи път избухна в края на 2019 г. в китайския град Ухан и уби хиляди души, а десетки хиляди се оказаха заразени. Вследствие на това влезе в сила забрана за полети от и за Китай и това доведе до над 200 000 отменени полета. Според доклад на Световната здравна организация до момента във Франция има 12 потвърдени случая на вируса и един смъртен случай.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | Франция | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини