Вълчев: Ще има допълнителни стипендии за отличниците кандидат-педагози

Основен приоритет на образователното министерство е дигитализацията на учебния процес

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
18:32 15.11.2019

Министерство на образованието планира да задели средства от бюджета си за допълнителни стипендии за учениците, изкарали високи оценки на матурите, които след това кандидатстват във висше учебно заведение със специалност педагогика. Това каза ресорният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол, цитиран от "24 Часа".

Най-голям е недостигът на учители по информационни технологии и английски, каза още той. По думите му, сред основните цели на образователното министерство е да доближи дигитализацията до училищата. В новите учебни програми още от 3 клас е заложено да се преподават дигитални компетентности, дигитална медийна грамотност и знания за киберсигурност.

Всички ученици трябва да имат разбиране в дигиталното моделиране. Проучвания показват, че децата учат по лесно чрез екрани и в бъдеще ще се работи за развиването на система за електронно обучение – отворена платформа с филми, клипчета и презентации. Според Вълчев до 3-4 г. българската образователна система ще има необходимите ресурси, за да може се преподава чрез такава система. Предвидено е още на учителите да се плащат допълнителни средства за изготвянето на презентационни материали. За следващата година са заседелени и над 23 млн. лв. за обновяване на училищните кабинети.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: стипендии | студенти | министерство на образованието | Красимир Вълчев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини