Възстановителният план на ЕС даде тласък на европейските пазари

Банковият сектор напредна с 4%, а акциите на Renault поскъпнаха с близо 17.5%

Снимка: БТА
19:55 27.05.2020

Европейските фондови пазари продължиха да растат и в сряда, подкрепени главно от предложението на Европейската комисия за възстановителен фонд на стойност 750 млрд. евро - 500 млрд. безвъзмездни средства и 250 млрд. заеми, който да стимулира икономическия растеж след кризата. Размерът на спасителната икономическа програма е с 50% повече от първоначалната идея на лидерите на Франция и Германия.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст с 0.2%, доближавайки се до най-високото си ниво от 6 март. Оптимизъм завладя и борсите във Великобритания, Германия и Франция. Британският индекс FTSE прибави 1.12% към стойността си, германският DAX от своя страна напредна с 1.3%, а френският CAC – с 1.6%. Акциите в периферията на Европа също скочиха, като лидер е Гърция, където борсата записа ръст от 3.9%.

Банковият сектор също даде своя принос с повишение от 4%, компенсирайки понижението при акциите на здравните компании, където спадът бе от 2.5%. Автомобилните производители също спечелиха, като акциите на Renault поскъпнаха с близо 17.5%, след като производителят и Nissan обявиха, че ще заздравят своя алианс в опит да съкратят разходите и да преминат успешно през кризата.

Европейските акции вече възстановиха около половината от загубите, породени от първоначалната реакция срещу коронавирус в периода февруари-март. Индексът Stoxx 600 пък е напът към най-доброто си представяне през месец май от десетилетие насам, като до момента е постигнал ръст от 2.9%.

Оптимизмът нараства и благодарение на облекчаването на ограниченията в редица европейски страни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Nissan | Renault | автомобилни производители | европейски пазари | Stoxx 600

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини