Covid-19 с риск да бележи младите хора за целия им трудов живот

Един от всеки шест млади хора не може да работи заради Covid-19

Covid-19 с риск да бележи младите хора за целия им трудов живот

Снимка: Unsplash

2630 ~ 2 мин. четене

Избухването на заразата Covid-19 удря младите хора „по-тежко и по-бързо от всяка друга група“, с риск да ги бележи за целия им трудов живот, твърди доклад на Международната организация на труда, цитиран от Bloomberg. Повече от един на всеки шестима души не могат да работят от началото на кризата, подчертавайки затрудненията на групата, често подчинени на неформални договори, ниско и непропорционално заплащане в сектори като търговия на дребно, чиято дейност „замръзна“ заради разпространението на вируса.

„Пандемията нанася троен шок на младите хора. Тя не само унищожава заетостта им, но също така прекъсва образованието и обучението им и поставя големи пречки пред пътя на тези, които тепърва трябва да излязат на пазара на труда и да намерят своето място сред свободните работните места“, се казва в доклад на организацията.

Само в САЩ равнището на безработицата при младите мъже на възраст 16 - 24 г. се повиши от 8.5% на 24% между февруари и април, докато за младите жени безработицата скочи дори повече - от 7.5% до 29.8%. Подобни тенденции са видими и в Канада, Китай, Австралия и др., сочи МОТ.

Младите хора, които навлизат на пазара на труда по време на рецесия, могат да търпят негативен ефект с години, защото се борят да си намерят работа или трябва да намерят такава, която не съответства на образованието им.

„Дълготрайните загуби на заплати вероятно ще преживеят цели групи младежи, които имат нещастието да завършат средно училище или университет през учебната 2019/20 година“, се посочва в доклада.

Предупреждението на МОТ стои в противовес на коментарите, направени от председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която по време на онлайн събитие за млади хора в сряда насърчи зрителите да приемат промяна, да придобият нови умения и да бъдат „готови да вършат всякакъв вид работа“.

Коментари: 0