Лошото време попречи на SpaceX да изстреля капсулата с астронавти

Втори опит за историческото космическо изстрелване ще бъде направен в събота, 30 май

Лошото време попречи на SpaceX да изстреля капсулата с астронавти

Снимка: SpaceX

2843 ~ 1 мин. четене

SpaceX не успя да стартира първия частен полет с астронавти на борда заради лошите метеорологични условия. Директорът за изстрелването на SpaceX реши около 20 минути преди старта да отложи мисията на Crew Dragon Demo-2 поради метеорологични проблеми. Втори опит за историческото космическо изстрелване на капсула с двама астронавти ще бъде направен в събота, 30 май.

Както подсказва името му, Demo-2, това ще бъде вторият път, когато SpaceX пуска капсулата Crew Dragon към космическата станция. На Demo-1 миналата година обаче нямаше човешки екипаж на борда.

Астронавтите на НАСА, които ще участват в мисията, са Боб Бенкън и Дъг Хърли. Demo-2 е приоритет както за НАСА, така и за SpaceX, като агенцията счита, че това е „мисия от съществено значение“ дори по време на пандемията на коронавирус.

НАСА помогна за финансирането на развитието на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX по програмата Commercial Crew, която дойде като заместител на Space Shuttle на агенцията, затворена през 2011 г. Досега SpaceX е получила над 3.1 милиарда долара по нея за разработването на Crew Dragon. Изчисленията сочат, че програмата ще спести на данъкоплатците между 20 и 30 милиарда долара в сравнение с предишните планове на НАСА.

Коментари: 0