Властта иска да ограничи и максималния срок на болничните

Според социалния министър Бисер Петков така ще се понижи прекомерния брой болнични, особено при празници

Снимка: Economic.bg
14:24 18.11.2019
След като реши първият ден от болничните да не се плаща, сега правителството има още една идея в тази област – максималният срок на болничните листове да се съкрати от 14 на 7 дни. Това е казал пред журналисти в гр. Елена социалният министър Бисер Петков, съобщи Bulgaria On Air. Той е уточнил, че тази мярка би била много ефективна срещу прекомерния брой болнични, особено покрай празниците. Така при 14 дни болничен за пациента вече ще са неплатени 2 дни, а не 1.

Министерството на труда и социалната политика предлага 15% увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор за 2020 г., за да спрат протестите, казал е още Петков. Той е признал, че в системата има текучества, причината за което били ниските възнаграждения и голямото натоварване. Той каза, че предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуация държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, взети заедно, да бъдат по-малко от една пенсия.

Припомняме, че  миналата седмица партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ, ВМРО и НФСБ решиха, че от 1 януари 2020 г. първият ден от болничните няма да се плаща. В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).

Решението предизвика силен сблъсък между работодателските организации, повечето от които приветстваха промяната, и синдикатите, които обявиха, че са в стачна готовност, ако решението не бъде отменено.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бисер Петков | болнични | социални осигуровки | социален министър | министър на труда и социалната политика | максимален срок