ВяЕЦ „Свети Никола“ произведе 28% повече енергия за полугодието

С 52-те си турбини най-големият вятърен парк в България са осигурили 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители

Снимка: AES България

Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ „Свети Никола“, е произвел близо 28% повече енергия за първите 6 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година. От началото на януари до края на юни тази година 52-те вятърни турбини на централата край Каварна са осигурили 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители. За същия период миналата година произведената електроенергия от вятър беше 155 298 МВтч.

През март ВяЕЦ „Свети Никола“ отбеляза 10 години от влизането си в търговска експлоатация. Паркът е с обща инсталирана мощност 156 МВт и осигурява около 22% от общо инсталираните вятърни мощности в България, като същевременно допринася за това България да изпълни изискванията на ЕС за дела на ВЕИ в общия ни енергиен микс. За 10 години работа вятърната централа е произвела 3.2 млн. МВтч електроенергия от вятър и спести на България близо 2.6 млн. тона въглеродни емисии.

ВяЕЦ „Свети Никола“ е собственост на „ЕЙ И ЕС Гео Енерджи“ и е един от двата енергийни проекта в България на световния технологичен лидер и най-голям инвеститор в българската енергетика за последните над 30 години - AES. Инвестицията във ВяЕЦ „Свети Никола“ възлиза на 540 млн. лева, осигурени като капитал от корпорация AES и кредитно финансиране от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Международната Финансова Корпорация, която е част от Световната Банка.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която отговаря на европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични групи турбини или целият вятърен парк и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост.

Системата обединява както информация от няколко радарни системи, така и прекия мониторинг на специалисти орнитолози на място, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.  Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, за да пропусне пернатите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Свети Никола | ВяЕЦ Свети Никола | вятърна енергия