Забавянето на китайската икономика не е ключовият проблем за глобалния ръст

Компаниите се затрудняват с изпълнението на петгодишните си стратегически планове

Снимка: Pixabay
08:05 25.11.2019
Забавянето на темповете на растеж в Китай е толкова тревожно, колкото нерешената търговска война между двете най-големи икономики в света. Това смята Пол Гренвалд, главен икономист на S&P Global Ratings, в понеделник пред CNBC.

Обръщайки внимание на спора за забавянето на Китай от 7-8% до 5.5%, икономистът подчертава, че работната сила в страната е „равна или се свива“, което е знак, че ръстът на БВП на глава от населението все още е силен. 

В действителност обтегнатите търговски взаимоотношения имат по-голям ефект върху глобалния растеж, отколкото преките влияния на тарифите. „Цялата несигурност около САЩ и Китай затруднява инвестициите. Не знаете накъде вървят двете най-големи икономики в света и каква ще бъде инвестиционната среда “, коментира Гренвалд.

С продължаването на търговската война много американски компании местят веригата си за доставки извън Китай в страни от Югоизточна Азия, като Виетнам, или на юг от САЩ – в Мексико. Тази преконфигурация на логистиката обаче не е достатъчна, за да повлияе на макро данните, смята икономистът. 

Проблемът, обяснява той, е, че компаниите не знаят как да изпълнят своите петгодишни стратегически планове на фона на несигурните инвестиционни настроения. Затова играчите дават назад по отношение на разходната си политика. 

„Това поставя амортисьор на глобалния растеж“, казва Гренвалд.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | глобална икономика | сделка | споразумение | търговска война

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини