Създателят на WWW представя плана си за „ремонт“ на интернет

С „пакт за мрежата“ ще се търси начин как тя да запази доброто в себе си

Създателят на WWW представя плана си за „ремонт“ на интернет

Снимка: БТА

Тим Бърнърс-Лий, създателят на световната мрежа, официално представя плана си за „ремонт“ на интернет. А основаната от него Фондация World Wide Web, група с нестопанска цел, осигури подкрепата на технологичните гиганти Facebook, Google и Microsoft за т.нар. „пакт за мрежата“, предава CNBC.

Британският компютърен учен повдигна по-сериозно въпроса още миналата година по време на събитието Web Summit. По онова време той каза, че мрежата се намира „в преломна точка“. 

Предложеният от Бърнарс-Лий договор призовава компаниите да спазват поверителността на данните на потребителите, а правителствата да гарантират, че всички имат достъп до интернет.

„Никога досега силата на мрежата за добро не е била по-застрашена“, каза в интервю за CNBC Адриан Лоут, главен изпълнителен директор на World Wide Web Foundation. Той добави, че повишаването на омразно съдържание и фалшиви новини, които се разпространяват онлайн, означава, че нещо трябва да се промени.

Договорът на организацията представлява план за действие за защита на мрежата в ролята ѝ на „сила за добро“. Той обединява компании, правителства и граждани от цял свят и целта е да се посочат нещата, които трябва да бъдат направени, за да се поеме по правилния път. 

Сред организациите, подкрепящи договора, са още DuckDuckGo, Reddit, GitHub и Reporters Without Borders.

Един от основните компоненти на обета е изискването уеб да остане достъпен инструмент за всички потребители. В тази връзка Лоут обръща внимание, че половината свят все още няма достъп до интернет. 

Договорът съдържа девет основни принципа с общо 76 клаузи, като не всяка организация трябва да се придържа към всички. Работи се по създаването на инструменти, които да измерват напредъка. 

Пактът идва в решаващ момент, когато интернет гигантите са изправени пред засилен регулаторен натиск за това как се боравят с информацията на потребителите и разпространението на вредно съдържание. 

Междувременно, особено отвъд океана, все повече се говори за това дали гигантите не трябва да бъдат раздробени на фона на опасенията, че са създали монополни структури. 

Коментари: 0