Заетостта в САЩ расте с рекорден темп през юни, но облаците се сгъстяват

Скокът на новите случаи с Covid-19 създава поле за възможни нови съкращения при евентуална нова вълна на вируса и блокада на страната

Снимка: БТА
17:25 02.07.2020

Американската икономика създаде рекорден брой нови работни места за един месец – през юни, тъй като ресторантите и баровете възобновиха дейността си, което според Reuters е още едно доказателство, че рецесията заради коронавируса е приключила. Въпреки това скокът в случаите заплашва здравеопазването и създава притеснения за възможни нови съкращения при евентуална нова вълна на вируса и блокада на страната.

Работните места в неселскостопанския сектор в САЩ растат с 4.8 млн. през юни, отчита месечната заетост на Министерството на труда в четвъртък. Това е рекорден ръст, откакто администрацията на САЩ води отчетност през май 1939 г. През май новите работни места се възстановиха с 2.7 млн. броя. За изминалия месец анкетираните от Reuters икономисти прогнозираха ръст с 3 млн. работни места, а данните изненадват положително.

Скокът в броя на работните места показва рязко възстановяване на активността. Възобновяването на бизнеса след наложената през март блокада обаче отприщи вълна от нови случаи на заразата в големи части на страната – включително Калифорния, Флорида и Тексас. Няколко щата вече повторно затварят бизнеси, но въздействието на това не се проявява в данните за заетостта, тъй като правителството прави проучване на бизнеса в средата на месеца.

Председателят на Фед Джером Пауъл тази седмица потвърди възстановяването на активността, като каза, че икономиката „е навлязла във важна нова фаза и направи това по-рано от очакваното“. Но Пауъл предупреди, че перспективата е „извънредно несигурна“ и ще зависи от „успеха ни в задържането на вируса“.

Нивото на безработица падна до 11.1% през юни спрямо 13.3% през май. Заетостта се увеличава до голяма степен, тъй като компаниите наемат наново съкратените работници от несъществените бизнеси като ресторанти, барове, фитнес зали и стоматологични кабинети. Икономистите приписват нарастването на увеличението на работните места и на правителствената програма за защита на заетостта, която дава на предприятията заеми с възможност да бъдат частично опростени, ако се използват за заплати. Бюджетът по тази антикризисна мярка обаче е почти изчерпан.

В икономиката, която вече изпадна в рецесия от февруари, много компании, включително някои, които първоначално не бяха засегнати от мерките за блокиране, се борят със слабо търсене. Икономисти и наблюдатели на индустрията смятат обаче, че това, заедно с изчерпването на заемите от правителствената програма, ще отприщи нова вълна от съкращения, която да поддържа новите седмични молби за обезщетения за безработица изключително високи.

В друг доклад от четвъртък Министерството на труда обяви и експресните данни за обезщетенията за безработица през седмицата, приключваща на 27 юни. Те са 1.43 млн. души, което е минимален спад спрямо седмица по-рано, когато цифрата бе 1.45 милиона, но много под рекорда от 6.6 млн. души, останали без работа през последната седмица на март.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съкращения | САЩ | работни места | Доналд Тръмп | заетост | пазар на труда