Заради Covid-19 компаниите ще задлъжнеят с още $1 трлн. през 2020 г.

Volkswagen е компанията с най-голям дълг, a размерът му не отстъпва на цели държави като Унгария

Снимка: Unsplash
11:24 13.07.2020

Компаниите по целия свят ще натрупат близо 1 трлн. долара нов дълг през 2020 г. в опит да оцелеят в условията на коронакриза, показва проучване сред 900 големи фирми, предава Reuters. Безпрецедентният ръст от 12 % на глобалния корпоративен дълг ще го изпрати до 9.3 трлн. долара, като по този начин задълбочи тенденцията от последните години.

Миналата година корпоративният дълг отбеляза също нарасна значително - с 8%, воден от множество сливания и придобивания, както и от заеми за финансиране на изкупуване на дялове и плащане на дивиденти. Тази година обаче скокът ще бъде по съвсем различна причина – запазване на бизнеса жив, тъй като вирусът затрудни съществуването му по цял свят.

„COVID-19 промени всичко“, каза Сет Майер, портфейлен мениджър в Janus Henderson, фирмата, която съставя анализа за индекса на новия корпоративен дълг. „Сега става въпрос за запазване на капитала и изграждане на утвърден баланс“.

Дълговите пазари се затвориха за всички, освен за най-доверените фирми през март, но отново бяха отворени широко благодарение на програмите за спешно закупуване на корпоративен дълг от централни банки, като Фед, Европейската централна банка и Японската банка.

Компаниите, включени в съставянето на индекса на новия дълг, вече са задлъжнели с 40% повече, отколкото през 2014 г., а ръстът на дълга сериозно изпреварва ръста на печалбата.

Печалбите преди данъчно облагане за същата група от 900 компании са нараснали с общо 9.1% до 2.3 трлн. долара. „Gearing“, мярка за дълга спрямо финансирането на акционерите, достигна рекордните 59% през 2019 г., докато делът на печалбата, похарчена за обслужване на лихвени плащания, също достигна нов връх.

Американските компании дължат почти половината от корпоративния дълг в света – 3.9 трлн. долара. От тазгодишната класация се вижда, че с изключение на Швейцария нарастването навсякъде, където имаше вълна от големи сделки за сливания и придобивания, е рекордно за последните 5 години.

Германия е на второ място, като натрупаният корпоративен дълг за една година е 762 млрд. долара. Страната има три от най-задлъжнелите фирми в света, включително и най-задлъжнялата - Volkswagen, която със 192 млрд. долара дълг може да се сравни с цели държави, като Южна Африка или Унгария например.

За разлика от тях, една четвърт от компаниите в индекса за нов дълг изобщо нямат такъв, а някои имат огромни парични резерви. Най-големите от тях възлизат на 104 млрд. долара и принадлежи на собственика на Google - Alphabet.

Майер заяви, че кредитните пазари все още имат някакъв начин да се върнат към условията преди COVID-19, а продължаващата заплаха от вируса, особено скорошният скок в случаите в САЩ, остава централна грижа за инвеститорите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дълг | Volkswagen | задължения | корпоративен дълг | коронакриза | натрупване на дълг | натрупване на задължения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини