Защо авокадото е толкова скъпо

То претърпя възход с манията за здравословно хранене

Снимка: Pixabay
21:07 04.11.2019
Авокадото се превърна в една от най-модерните храни в света. Трендът за здравословно хранене наложи тази суперхрана навсякъде. Но забелязали ли сте, че вашият тост с авокадо струва все повече и повече? 

Цените на авокадото буквално полетяха през последните години - увеличението им е до 129%, като средната национална цена на единично авокадо Хас достигна 2,10 долара през 2019 г., като почти се е удвоила само за една година, пише Business Insider. 

И така, защо авокадото е толкова скъпо?

Археолозите в Перу са открили опитомени семена от авокадо, погребани с мумии на древни инки, датиращи от 750 г. пр.н.е. Но именно ацтеките през 500 г. пр.н.е. го кръщават āhuacatl, което в превод означава „тестис“. Когато испанските конквистадори преминават през Мексико и Централна Америка през 16-и век, те го преименуват на aguacate. Отглеждането на агуакате се развива през следващите няколкостотин години, предимно в Централна и Южна Америка. Но консумацията на авокадо извън тези региони преди края на 19-и век е била почти несъществуваща.

Комерсиализацията на агуакате започва в началото на 1900 г., но е фокусирана върху брандирането на авокадото като деликатес за богатите, като тази реклама в The New Yorker от 1920 г., която ги обявява за "аристократът на плодовете в салатата". 

Но група калифорнийски производители разбират, че трудната за изговаряне дума агуакате е отхвърляна от масовия пазар, така че сформират Калифорнийската асоциация за авокадо. До 50-те години на миналия век мащабите на производството нарастват и цените на авокадото падат до около 25 цента на плод. 

Популярността му се увеличава допълнително с вълната на междуамериканската имиграция през 60-те, тъй като латиноамериканците пренасят и любовта си към авокадото в САЩ. Но с увеличаването на търсенето, предлагането трябва да бъде в крак и истинските трудности при добива на мащабни култури от авокадо започват да се показват. Овощните градини изискват изключително много скъпи ресурси, за да процъфтяват.

Нарастването на популярността на авокадото не е голямо през 80-те години на миналия век, като средната консумация в Америка е само 1 килограм на глава от населението до 1989 г. Манията за хранене с ниско съдържание на мазнини през 80-те кара хората да го избягват – заради високото си съдържание на мазнини, но защото не разбират хранителната истина, скрита в него.

Видът мазнини, които се съдържат в авокадото, е мононенаситени, които всъщност често се считат за здравословни за сърцето. Така че – да, в авокадото има много мазнини, но те са от т.нар. "добри мазнини".

Авокадото започна своето завръщане със скоростта на метеорит в началото на хилядолетието и това е подпомогнато донякъде от политическо решение. През 2005 г. Министерството на земеделието на САЩ отменя 90-годишна забрана върху вноса на мексиканско авокадо във всички 50 щата. Първоначално това решение разгневява калифорнийските производители, които се опасяват, че този ход може да намали продажбите на местните производители с цели 20%.

Най-големият ден за авокадото става Super Bowl Sunday (финалът на първенството по американски футбол), като сега се изчислява, че по време на голямата игра в Америка се изяждат почти 200 милиона паунда авокадо. 

Но ако отделите време, за да помислите за ресурсите, необходими за производството на това количество, можете да започнете да разбирате повишените цени на авокадото. Според експерти са необходими приблизително 270 литра вода, за да се отгледа килограм авокадо. Така 200 милиона паунда изискват до 54 милиарда литра вода, което означава, че сушата или топлинните вълни могат да имат пагубни последици за индустрията на авокадото.

Всъщност точно това се случва в Калифорния през последните седем години, което обяснява рекордните цени на авокадото. 

В някои страни, като Чили, отглеждането на авокадо се счита за причина за засушаването, тъй като буйните зелени овощни градини са пряко свързани със сухите речни корита.

Може би най-голямата причина за възхода на авокадото е тенденцията на чисто хранене. Авокадото беше обявено за суперхрана и може да се намери в множество рецепти в кафенета и ресторанти навсякъде по света. А тези, които го ядат, държат да информират целия свят за това.

Просто въведете #avocado в Instagram и ще ви залеят над 10 милиона резултата от търсенето. 

Но оправдана ли е цялата тази възхвала на авокадото?

Около авокадото има доста голям шум и то напълно оправдано, когато става въпрос за това колко богато е то на хранителни вещества. Добра идея е да го включите в диетата си, но пък ако не го харесвате, има редица заместители: мононенаситени мазнини можем да открием и в продукти като зехтин и маслини, ядки и семена; витамините и минералите можем да открием в други зелени зеленчуци, например спанак и броколи.

Така че има начини за получаване на тези хранителни вещества и без да ядете авокадо.

А производството на авокадо изисква изумително количество труд. Дори веднъж отгледано, подрязано и набрано, авокадото се нуждае от скъпи методи за разпространение, за да бъде доставено прясно и узряло до далечните краища на света.

Заради високите си цени, градините с авокадо привличат и крадци по цял свят. В Нова Зеландия са въведени въоръжени нощни патрули и електрически огради, след като производител в Нортланд е намерил обрани 70% от овощната си градина. 

Има още по-мрачни новини за любителите на авокадо. В Мичоакан, откъдето произхожда 80% от авокадото в Мексико, картелите извършват така наречената търговия с "кърваво авокадо", като насилствено налагат такса (нещо като рекет) на земеделските производители въз основа на размера на земята и теглото на реколтата им.

Някои ресторанти обявиха бойкот на авокадото заради големите количества вода, които се изискват за отглеждането му. Експертите предполагат, че недостигът на вода може да засегне 5 милиарда души до 2050 г., а валежите в така наречения "сух пояс", който включва Мексико и Южна Америка, се очаква да намалеят. 

Но докато доказателствата за влошаване на околната среда нарастват, то и производството на авокадо все още се повишава заедно с потребителското търсене. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | поскъпване | храна | авокадо | здравословно хранене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини