Преброяват мечките

Мащабно обследване на популацията на дивото животно ще се състои в Стара планина, Средна гора и Западни Родопи от 22 октомври

16:09 28.09.2012

Тазгодишното преброяване на мечките в България ще започне на 22 октомври и ще продължи до 11 ноември, съобщи Министерството на околната среда и водите. Да се направи мащабно обследване на популацията, реши Националната комисия по Плана за действие за кафявата мечка в България с участието на експерти от МОСВ, ИАОС, МЗХ, СДП «Балкани», Националния природонаучен музей, БАН, Ловно-рибарския съюз.

Ще бъде определена числеността и разпространението на кафявата мечка на територията на Стара планина, Средна гора и Западни Родопи. Изследването ще се проведе на два етапа в посочения период, всеки с продължителност от три дни. Участие ще вземат служители на МОСВ, РИОСВ, ИАОС, дирекциите на националните паркове, научни организации, представители от  НПО и доброволци. Според методиката за мониторинг на вида най-подходящият период за провеждане на мониторинг на мечки е краят на месец октомври.

Случаите на нападения от мечки през 2012 г. са намалели повече от два пъти. МОСВ информира националната комисия за нанесените щети от кафяви мечки и изплатените обезщетения.

По инициатива на министър Нона Караджова МОСВ въведе практиката да се разработва едногодишен план за управление на популацията на мечката в страната с конкретни действия срещу нападенията на животни и пчелини, както и за намаляване на риска от инциденти с хора.  

Общо 180 електропастира са раздадени безвъзмездно на стопаните основно от Смолянска област. Проверка на място, проведена през август т.г., установи, че около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян. Проверката показа също, че няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин след поставяне на електропастир, което доказва, че тази мярка е ефикасна, коментираха от екоминистерството.

Затова ведомството на Нона Караджова нареди да не се изплащат обезщетения на стопани, на които са раздадени безвъзмездно електропастири, а те не ги използват.

 

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: щети | Стара планина | обезщетения | мечки