Четвърти сме в света по износ на билки

В страната ни лечебните растения са около 760 вида, като 61 от тях са забранени за събиране за лични и стопански цели

България се нарежда на четвърто място в света по износ на билки, след Индия, Китай и Мексико. Това заяви пред БНР Живко Милушев от Сдружение за регионално развитие - Велинград. По думите му обаче структурите за добив и реализация на билките у нас са се разпаднали и има загуба на пазари. Милушев уточни, че най-търгуваната билка в световен мащаб е гинко билоба.

"В България цената на един тон билки е около 1400 евро, а в Япония - многократно по-висока", добави още Живко Милушев. Той обясни, че това е така, защото главно изнасяме суровина, а не крайни продукти. "И добавената стойност е много ниска. България изнася шипка, коприва, маточина, мента, лайка, плод от къпина. Начинът, по който се събират билките, определя качеството, а след това и цената", допълни той.

В страната ни лечебните растения са около 760 вида, като 61 от тях са забранени за събиране за лични и стопански цели от закона за биологичното разнообразие. В Червената книга са включени над 70 вида. Статистиката показва, че около 200 хил. души у нас имат приходи от ползването на лечебните растения.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | износ | материали