Дългата ръка на Кремъл

"Газпром" смени директора на опозиционното радио "Ехото на Москва"

Мажоритарният му собственик "Газпром-медиа" отскоро се ръководи от президентски съветник

Акционерите на руското опозиционно публицистично радио „Ехото на Москва“ избраха за генерален директор Екатерина Павлова, съобщава руската служба на британската BBC.

Досегашният генерален директор на радиото Юрий Федутинов заемаше поста от 1992 г. насам. „На миноритарните акционери не ни обясниха причината за махането от длъжността на Юрий Федутинов“, възмути се представителят на един от акционерите на „Ехото на Москва“ Александър Березин.

Наследничката на топмениджърския пост Екатерина Павлова пък е заемала високи постове в държавните медии - като главен редактор на редакцията на централизирани предавания, като вицепрезидент на радиото "Гласът на Русия". Журналистката е работила също така в държавния медиен тв холдинг ВГТРК и в новинарската им емисия "Вести".

За намерението да постави въпрос за преизбирането на генералния директор в края на 2013 г. съобщиха от пресслужбата на холдинга "Газпром-Медиа", който контролира 66% от акциите на радиото.

Още по-рано, през есента на м.г. бе сменено и ръководството на „Газпром-Медиа“, дъщерна компания на държавния енергиен гигант ОАО „Газпром“. Тогава генералния директор на медийния холдинг Николай Сенкевич бе сменен от ексминистър на печата Михаил Лесин, уволнен от поста съветник на президента на Русия Дмитрий Медведев по подозрение в корупция и търговия с влияние.

След смяната на ръководството на „Ехото на Москва“, главният редактор Алексей Венедиктов (на снимката) призна, че е „намалено до минимум“ участието на журналистите в съвета на директорите и ръководството на медията. Преди дни пък вестник „Коммерсантъ“ съобщи за напускане на зам.-главния редактор Андрей Ходорченков, който не спомена публично мотивите си.

Радиото обаче отдавна е трън в очите на руската власт. По време на една от срещите с главните редактори, Путин направи забележка на Алексей Венедиктов, че свободата на словото в Русия присъствала, понеже никой не им пречил на "Ехото на Москва" да го "поливат с нечистоти по цял ден". 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: BBC, kommersant.ru

Етикети: Газпром | пророк Илия | 20 юли