Nissan създаде „умни” часовници за шофьори

Новата технология бе представена на автомобилното изложение във Франкфурт

„Умните” часовници, които Nissan представиха на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт, Германия, ще измерват редица показатели, свързани не само с моментното състояние на автомобила, но и на неговия шофьор.

Часовникът “Nismo” ще може да бъде свързан с бордния компютър в автомобила, а оттам и с екран вътре в купето, който ще показва средната скорост и разхода на гориво на колата. Интересното обаче е, че часовникът ще измерва още пулса, температурата на тялото и кръвното на водача зад волана. Чрез системата, шофьорите ще могат да получават и актуални съобщения от Nissan.

Според експерти, цитирани от BBC News, въвеждането на новата технология е важна стъпка за по-добрата връзка между автомобилите. „Интернет-връзката между колите е новото бойно поле в автомобилната индустрия”, твърди експерт от онлайн-списанието „What Car?”. Според него, след представянето на „умния” часовник, Nissan води пред останалите марки с убедителна преднина.

В последно време, все повече нови технолигии под формата на аксесоари биват представени на потребителите. През последните седмици премиера направиха „умните” часовници на Samsung – Galaxy Gear, както и продуктът на Sony – Smartwatch 2.

Устройството, представено от Nissan, е един от първите продукти, произлизащи от лабораторията Nismo, чийто фокус е поставен главно върху извличането на биометрични и телематични данни от състезателните коли на Nissanи техните шофьори. В бъдеще, лабораторията планира да включи в изследванията електрокардиограми (ЕКГ) и електроенцефалограми (ЕЕГ), с което данните за кардиологичните и мозъчните показатели на водачите да бъдат измервани още по-точно.

Крайната цел на учените е, създаването на технология, която може да отчита степента на умора на водача, неговата концентрация и моментно емоционално състояние, както и нивото на хидратация на организма. Всичко това трябва да спомогне за сигурността на шофьорите на пътя.

Часовникът Nismo ще се предлага в три цвята – черно, бяло, както и в комбинация от черно и червено – цветовете, запазена марка на Nismo. Батерията му ще издържа около седмица след пълно зареждане, а „умното” устройство ще разполага с два контролни бутона.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Nissan | нацист | кутия за пица

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини