Спорният конвой

Москва изпрати на сепаратистите полупразни ТИР-ове (снимки)

Проверката и предаването им на Червения кръст и на силите на опълченците в Източна Украйна ще отнеме около една седмица

Камионите на хуманитарния конвой на Русия за Източна Украйна се оказаха полупразни, стана ясно след като журналисти получиха право да огледат съдържанието им на границата, съобщават световните медии.

Според международни журналисти, усещането е, че ТИР-овете „Камаз“ все едно са се зареждали в последен момент и затова почти всеки от отворените е запълнен на по-малко от 50%. „Забранени товари в конвоя, както и се предполагаше, не са открити като се отваряше всеки ТИР по желание на журналисти“, коментира в своя Twitter Юри Маловерян от руската служба на BBC.

„От украинската страна в проверката взимат участие 59 специалиста. От тях 41 представляват Държавната гранична служба на Украйна и 18 митничари. Според предварителната уговорка, товарът ще последва към Луганск“, обяснява прессекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната Андрей Лисенко.

Според него до момента никаква документация за товарите не е предоставена. „Червеният кръст (ЧК) ще поеме товарите, след като хуманитарянит му характер се потвърди от властите в Киев“, коментира представителят на ЧК за Русия, Беларус, Украйна и Молдова Виктория Зотикова, цитирана от вестник "Украинская правда".

Процедурата по приемопредаването на хуманитарната помощ обаче може да отнеме до една седмица и повече, заяви представител на ЧК Лорен Корбаз. „Допуснати в Украйна обаче ще бъдат само шофьорите на камионите, но не и придружаващите ги волонтьори, които ще бъдат сменени от сътрудниците на ЧК“. ТИР-овете ще отидат до територията, контролирана от сепаратистите, след което ще трябва незабавно да се върнат обратно в Русия.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | Украйна | ТИР-ове | нов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини