Търговският дефицит на САЩ най-нисък от 11 месеца

Отрицателното салдо с Китай намалява с 8% до близо 30 млрд. долара

Търговският дефицит на Съединените щати през ноември е най-нисък от 11 месеца насам, съобщава Reuters.

Поевтиняването на петрола е довело до свиване в абсолютната стойност на вноса. Износът също спада, но с изоставащ темп, вероятно поради стачка в част от ключовите американски пристанища на тихоокеанското крайбрежие.

Департаментът по търговията обяви, че отрицателното търговско салдо през ноември намалява със 7,7% до 39 млрд. долара. Дефицитът за октомври също бе ревизиран надолу от 43,4 до 42,2 млрд. долара. Данните се оказват и по-добри от средните прогнози на анализаторите, анкетирани от агенцията - 42 млрд.

Вносът за разглеждания период намалява с 2,2% до 235,4 млрд. долара - най-ниското от февруари 2014 г. Този, свързан с петролните продукти, се върна на нивото си от август 2009 г. Стойността на износа е с 1% по-малка спрямо октомври - 196,4 млрд. долара.

Износът за Европейския съюз спада със 7,7%, а понижение бележи и този за основните търговски партньори на САЩ - Канада и Мексико. Политически чувствителният търговски дефицит с Китай спада с 8% до 29,9 млрд. долара.

Инфлационно изгладените данни показват спад в дефицита от 50,1 млрд. до 47,8 млрд. долара, което едва ли ще е достатъчно да промени нагласите, че търговията ще изиграе ролята на спирачка пред американския растеж през последното тримесечие на 2014 г. За период юли-септември търговията допринесе с 0,8 пункта за покачването с 5% на годишна база на брутния вътрешен продукт - най-високото темпо от 11 години насам.

Очакванията са щатската икономика да нарасне с между 2,5 и 3% за последното тримесечие на изминалата година. Заедно с търговията, негативно влияние вероятно ще има и натрупването на складови наличности. В същото време, евтините горива и ръстът в доходите повишават покупателната способност на американците и стимулират вътрешното потребление и търговията на дребно.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Reuters

Етикети: петрол | БВП | търговия | Китай | САЩ | дефицит | износ | внос | реки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини