Бавният ръст на инвестициите в света изненада много експерти

Службите не отчитат напълно инвестициите в нематериални активи

При възход на икономическите инвестиции обикновено се отчита значителен ръст в ново оборудване, заводи и технологии. За момента това обаче не се наблюдава. Политици и икономисти от двете страни на Атлантическия океан показват бавно натрупване на капитали поради слабия растеж на производителността на труда и на БВП, предава Ведомости.

Не е толкова лошо, колкото изглежда, твърдят много експерти. Според тях се променя самият характер на производството. Програмното обезпечение и обработката на данни намаляват необходимостта от конвенционално оборудване. Според икономисти, компаниите увеличават инвестициите в нематериални активи, които официалните статистически данни не отразяват напълно. Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОЕСР) заключи, че компаниите често инвестират толкова, ако не и повече, в материали, основани на знанието, отколкото в машини и оборудване.

Феноменът на бавния растеж на инвестициите е особено забележим в Германия. Инвестициите в машини и оборудване са се увеличили леко през първите три месеца на 2015 г., но те остават с 12% по–ниски от пика през 2008 г. Ниските инвестиции спъват ръста на икономиката през второто тримесечие на 2015 г., съобщава статистическата служба Destatis. 

Според нея, нетно капиталовите разходи през 2014 г. са в размер на 2,4% от БВП спрямо 3,4% през 2007 г. и около 8% в началото на 1990 г. Но анализаторът Дирк Шумахер, твърди, че една от причините затова е нарастващото навлизане на информационните технологии. Растящите инвестиции в програмното обезпечение са в замяна на по-малко инвестиции в оборудването.


Още по-изненадващо е, че повишаването на ефективността е слабо отразена в статистиката на производителността на труда. Според Conference Board, през 2014 г., общото нарастване на производителността (което отразява ефективното използване на капитала и труда) и в САЩ и в еврозоната е близко до нула. 

Националните статистически служби все още не отчитат напълно инвестициите в нематериални активи, като например научни изследвания и експериментални разработки (R & D), софтуер, патенти и реклама, казва икономист от Университета на Минесота Елън Макгетан.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | инвестиции | LG Electronics | безплатни билети | Майкъл Лий

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини