ЕС отпуска 500 млн. евро на земеделците

Помощта е в подкрепа на млечния сектор на държавите членки

18:12 07.09.2015

Европейската комисия (EK) ще отпусне още 500 млн. евро в подкрепа на европейските земеделски стопани, съобщават от сайта на Комисията.

Днес EK обяви цялостния пакет от мерки, признавайки трудностите, с които се сблъскват производителите. На срещата на земеделските министри вицепрезидентът на ЕК  Юрки Катайен заяви, че „Този пакет от 500 млн. евро от европейските фондове незабавно ще бъде използван в подкрепа на земеделците. Това е решителен отговор, който доказва, че Комисията поема много сериозно своята отговорност към производителите."

Фокусът на помощта е за преодоляване на финансовите трудности, пред които са изправени европейските земеделски производители, стабилизиране на пазарите и разглеждане на функционирането на веригата на доставки, пишат още от ЕК.

Цялостния пакет ще бъде предоставен на всички държави членки за подкрепа на млечния сектор. Помощта ще бъде разпределена справедливо, целенасочено и ефективно между страните, като се обръща особено внимание на тези от тях, които са най-засегнати от развитието на пазара. Намерението на Еврокомисията е да осигури максимална свобода на действие за разпределяне на средствата между държавите.

Ежегодно ЕС предоставя помощ от 50 млрд. евро на европейските земеделски производители.

Решението беше взето след като днес земеделските производители организираха протест в белгийската столица Брюксел, а преди няколко дни и в Париж. На срещата днес присъстваше и българският министър на земеделието и храните Десислава Танева.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | помощ | финансиране | ЕК | министри | среща | земеделски производители | лидерство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини