Готвят коренна промяна в Здравната каса

Целта е повишаване на ефективността и спиране на злоупотребите в здравеопазването

18:00 05.10.2015

„В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните 6 месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати”, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

„Липсата на ефективен, прозрачен и работещ механизъм за контрол беше и ще продължава да бъде част от причините за промени в структурата и ръководството на касата”, обясни министърът.

Той заяви, че се търсят млади и кадърни хора, с които да бъде заменена съществуващата бюрокрация, която очевидно не работи.

Москов коментира, че не става въпрос за политически назначения и обясни, че се търсят хора с медицинско, икономическо и юридическо образование. Той призна, че заплащането в касата не е високо, но посочи, че трудът си струва.

Относно надлимитните дейности Москов заяви, че това е напълно незаконно и не може да съществува. „Купонът свърши. Правилата трябва да се спазват от всички”, категоричен бе министърът.

До края на годината ще бъде готова и здравната карта за страната. Той добави, че в момента областните здравни карти са процес на събиране, но скоро това ще бъде приключено.

За лекарствената политика Москов обяви, че доплащанията с всяка следваща година са се увеличавали, като това е довело до ръст със 100-200% над референтната цена на лекарствата.

Процесът за договаряне на задължителните отстъпки е минал вече в НЗОК, подчерта здравният министър. Предстои да се обсъдят ясни параметри между държавата и фармацевтичната индустрия, но това няма да стане до края на тази година.

Според министъра там, където има много генерици, пациентите няма да доплащат повече от 50% от цената на лекарството, защото трябва да има конкуренция и тези лекарства ще бъдат изведени от системата за реимбурсация. Москов посочи и че финансирането на болниците ще бъде на принципа на заплащане за резултат, а не както досега за заплащане за дейности.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЗОК | цени | финансиране | болници | лекарства | злоупотреби | промяна | WannaCry | Врана | Занзибар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини