Премиерът поиска по-широк дебат за цените на тока

Темата трябва да се обсъди в Парламента, очаква се месец отсрочка

Снимка: БГНЕС
07:53 11.06.2015

Премиерът Бойко Борисов е поискал по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Това става ясно от стенограма от последното заседание на Министерския съвет, където темата е била обсъдена. 

Министър-председателят е препоръчал на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии.

Според Борисов някои от актуалните предложения, свързани с увеличаването цената на електроенергията за индустрията, не са добри. 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. За мен не е добро, защото вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове“, заяви премиерът. 

Той коментира ролята на енегийния регулатор. „КЕВР го излъчи парламентът и ние не се месим. А и нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. 

Не може на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лв за едно и също нещо, е обяснил премиерът.

Никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията (КЕВР). Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага“, допълва той.

По думите му така подредена темата трябва да отиде за обсъждане в парламента. Това няма да е хубав знак и към инвеститорите, няма да е хубав знак и въобще към нашето производство, родното. Много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да е убеден и в същото време на 100% откровен с парламента, е посочил Бойко Борисов.

По повод казаното от министър-председателя, че би предложил на енергийния регулатор месец отсрочка за новите цени на тока, председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че комисията ще се произнесе с решение след обсъждане в целия й състав.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | Бойко Борисов | индустрия | инвеститори | цитруси | фалшива тревога | Жорди Санчес

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини