12-те най-странни постройки, останали от социализма

Те съчетават необичаен вид и интересна история

 Социалистическата архитектура е характерна с особените си форми и внушения – грандиозни постройки, състоящи се от хиляди тонове бетон и метал, които демонстрират величие и вдъхват страхопочитание. Повечето са посветени на героични подвизи и се запечатват в съзнанието на всеки, който някога ги е виждал. Но през погледа на съвременния човек много от тях изглеждат странно, дори абсурдно.

Ето някои от най-странните постройки, запазили се от периода на социализма, подбрани от Business Insider:

12. Монументът на революцията, Хърватия

Построен през 1967 г. в тогавашна Югославия (в днешна  Хърватия), паметникът е абстрактна скулптура, която отдава почит на хората от Мославина, сражавали се по време на Втората световна война.

Подобни футуристични бетонни структури, изградени в бруталистичен стил (течение в модерната архитектура, което е на особена почит през социализма бел. ред.), представят силата и самоувереността на социалистическа Югославия при управлението на Тито.

11. „Разчупена” грузинска бизнес сграда

Тази сграда се намира в грузинската столица Тбилиси и първоначално помещава Министерството на магистралите. Построена през далечната 1975 г., днес тя изглежда сякаш е правена на Photoshop.

В момента сградата е собственост на Bank of Georgia, която е част от английски банков консорциум. Планиран е мащабен ремонт – нов главен ход и подземно преддверие, както и пълно вътрешно преустройство и изграждане на модерни офис площи. Въпросното обновяване и дизайн са възложени на Architectural Group and Partners.

10. Паметникът на Бузлуджа

Официалното му име е Дом-паметник на партията. Това е най-големият идеологически монумент в България. Издигнат е през 1981 г. в чест на 90-годишнината от Бузлуджанския конгрес, с който се учредява Българската социалдемократическа партия. В периода 1944-1989 г. връх Бузлуджа и Дом-паметникът са светиня за българските комунисти.

В момента паметникът е в окаяно състояние – напълно изоставен и неподдържан, покривът е полуразрушен, а стените са издраскани с различни надписи и графити. Колегите от Business Insider го оприличават на НЛО.

9. Хотел Форум, Краков

Хотелът се намира в полския град Краков и е типичен пример за това как през 70-те комунистическите архитекти са неустоимо привлечени от създаването на повдигнати грозни сгради.

8. Мемориал „Илинден” (Македониум)

Мемориалът „Илинден”, наричан още Македониум, е исторически комплекс във височините на гр. Крушево, Република Македония. Той е открит през 1974 г. по случай 30-тата годишнина от свикването на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ), което провъзгласява независима македонска държава и македонски език. Тогава се отбелязват и 71 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

Мемориалът заема 12 хектара площ, а в центъра му има крипта. Там са пренесени тленните останки на Никола Карев, един от видните дейци на въстанието. Има бюст на покойния емблематичен македонски певец Тоше Проески.

7. Циркът в Кишинев

Построен през 1981 г. в централната част на молдовската столица Кишинев, този комунистически монумент е замислен като циркова арена. Той е доказателство колко важни, уважавани и популярни са били цирковете по времето на социализма. Самата сграда е архитектурна забележителност, с отлично местоположение и е предназначена за постоянно забавление на масите.

За съжаление на местните жители, една революция и последвалите политически катаклизми унищожават икономиката и това е една от косвените жертви на събитията. В момента циркът е напълно изоставен и постепенно се руши.

6. Паметникът „1300 години България”

„Създатели на българската държава“, известен също като „1300 години България“, е архитектурен комплекс, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Монументът се извисява над гр. Шумен. Той пресъздава важни моменти от българската средновековна история. Изграден е от огромни бетонни тела на бележити български владетели, книжовници, боляри и войни. Монументът е свързан с гр. Шумен с точно 1300 стъпала. В него е вградена капсула със завет към идните поколения.

Колегите от Business Insider го определят като „странна и огромна бетонна скулптура с разпръснати навсякъде кубистични фигури, високи десетки метри”. Някои дори биха го сметнали за плашещ.

5. Курортен комплекс Дружба в Ялта

Този черноморски курортен комплекс се намира в гр. Ялта, част от оспорвания между Украйна и Русия Кримски полуостров.  Комплексът съчетава две късни социалистически архитектурни тенденции – изграждане на конструкции, повдигнати от земята и сгради, приличащи досущ на НЛО.

4. Радио кулата в Братислава

Радио кулата в словашката столица Братислава е забележителна сграда. Тя е построена през 1983 г. и има формата на обърната пирамида. Висока е почти 83 м и разполага с концертна зала и огромен орган. Поради особената й форма, строителството й е отнело цели 16 г. Неотдавна беше включена в списъка на 30-те най-грозни сгради в света, но местни архитекти я защитиха.

3. Научен център за роботика и кибернетика, Санкт Петербург 

Държавният научен център за роботика и техническа кибернетика се намира в един от най-красивите и богати на исторически забележителности европейски градове – Санкт Петербург.

Въпреки това, сградата е с твърде необичайна форма и й липсва всякаква архитектурна естетика. Според колегите от Business Insiderтя прилича на „някакъв сатанински храм”.

2. Мемориал в Босна

Скулпторът, проектирал паметника в Хърватия, е участвал в изграждането на още един странен мемориал, този път в Босна. Той е в същия бруталистичен архитектурен стил, а сегментите му би трябвало да символизират светлината и тъмнината.

1.  Хотел Салют в Киев

Хотел Салют в украинската столица Киев (тогава част от СССР) е проектиран от Абрахам Милетский през 1984 г. Както и по-рано споменатите съветски сгради, и тази доста прилича на космически кораб.

Дворец на Съветите, Москва – не съществува

За съжаление, някои от най-забележителните социалистически сгради са замислени, но така и не са построени. Най-мащабният проект е за т.нар. Дворец на Съветите, който да се намира в центъра на Москва, близо до Кремъл. Замислен е като небостъргач, който съчетава конгресен и административен център, издигащ се на цели 500 м височина, което би го направило най-високата сграда за времето му.

Строежът стартира през 1937 г., прекъснат е заради Втората световна война, но така и не започва отново. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сгради | Емил Наков | AirChina | осиновяване | ABRITES | Пеевски | печатни медии