Цената на топлинната енергия в България е най-ниската в Европа

Можем да очакваме поевтиняване на парното и през 2016 г., заяви Иван Хиновски

Ако трендът на ниска цена на петрола се запази, можем да очакваме след Нова година още едно намаляване на цената на топлинната енергия и електроенергията, произвеждана по комбиниран способ от топлофикациите в България. Това заяви в интервю пред „Фокус“ Иван Хиновски, енергиен експерт и председател на Българския енергиен форум.

По думите му очакванията за допълнително поевтиняване внасят глътка свеж въздух за НЕК и за индустрията.

Хиновски застава твърдо зад предложението на Комисията за намаляване на добавката за тока от ефективно комбинирано производство с 5 лв., за да има равнопоставеност между топлофикациите. По думите му намаляването на въпросната добавка е именно приносът на поевтиняването на природния газ. Законът за енергетиката и наредбите към него задължават КЕВР да следва тенденцията на поевтиняване на природния газ и да я пренесе при ценообразуването на топлофикациите, добави експертът.

Относно предстоящата либерализация на енергийния пазар у нас и влиянието му върху цените, Хиновски коментира, че топлинната енергия отдавна е на либерализиран пазар, защото вместо услугите на "Топлофикация" потребителите могат да използват други източници на потребление. Той заяви категорично, че цената на топлинната енергия в България е най-ниската в Европа и ще остане такава.

Енергийният експерт се обяви против предложението за влизане на представители на бизнеса в управлението на държавните енергийни дружества. По думите му това ще доведе до много проблеми, провокирани от конфликт на интереси. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | топлофикация | фалшива тревога | минимални цени

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини