Турската лира поскъпна рекордно след изборите

Убедителната победа на ПСР сложи край на несигурността сред инвеститорите

Солидно повишение през днешната търговия бележат турските финансови активи след проведените вчера избори в страната. Турската лира е на път да отбележи най-високото дневно поскъпване от седем години насам, а акциите на борсата в Истанбул нарастват с 5%.

Убедително спечелените в страната избори от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) слагат край на нестабилността в южната ни съседка и несигурността сред инвеститорите. ПСР на президента Реджеп Таип Ердоган спечели близо 50% от вота на проведените в неделя избори и вече ще разполага с около 317 депутати от 550-местния парламент на страната – далеч по-убедителна победа от всички предварителни прогнози.

Резултатът предполага поне временна отмяна на политическата несигурност, която измъчваше финансовите пазари в Турция от доста време насам, след като на предишните избори през юни ПСР загуби своето еднопартийно мнозинство и така и не успя да формира стабилно правителство. Според някои анализатори обаче в по-дългосрочен план тази убедителна победа може да повиши опасенията за разширяване на политическото разделение в страната, предава БНР.

През последните месеци политическата несигурност в Турция доведе до изоставане на турските финансови активи от поведението на останалите развиващи се пазари и до обезценка на местната валута с около 20% пункта.

Убедителната победа на ПСР обаче парира тази несигурност и доведе до днешно поскъпване на турската лира с повече от 3% към 2,8143 лири за един долар, като това представлява най-солиден еднодневен ръст на местната валута от ноември 2008 година насам, когато беше разгарът на глобалната финансова криза.

В същото време общият фондов индекс на борсата в Истанбул – BIST 100 нараства с повече от 5% до най-високо ниво от юли, регистрирайки най-солидно повишение в рамките на една сесия на търговия от две години насам.

Основните печеливши борсови акции са на строителните компании и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти с оглед на очакванията, че именно този тип фирми ще се възползват от предлаганите стимулиращи мерки от страна на партията ПСР, докато акциите на компаниите, които са тясно обвързани с политическите съперници на партията на Ердоган, се понижават.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвеститори | избори | финансови пазари | трансгранични преводи | вредни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини