БСК срещу разширяването на правомощията на Агенция "Митници"

Бизнесът възразява срещу идеята митниците да издават сертификат за произход на стоки

16:11 14.04.2016
В две отделни становища Българската стопанска камара изразява категоричното си несъгласие с предлаганите от Министерския съвет изменения и допълнения в Закона за митниците (602-01-16/08.04.2016 г.).

В първото становище БСК възразява срещу разширяването на правомощията на митническата администрация, конкретно с предвидената възможност да издават сертификати за непреференциален произход на стоките, а във второто камарата изразява подкрепата си за позицията на Националната организация на митническите агенти (НОМА), която е член на БСК.

Според БСК, прехвърлянето на ангажимента на митническата администрация да издава сертификати за произход на стоки влиза в противоречие с административно-наказателните и разследващите й функции. "Сертификацията изисква независимост на сертифициращия орган/организация от контролиращия, разследващия и санкциониращия орган", се казва в позицията на БСК.

Към момента сертификати за непреференциален произход се издават от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, а контролът по издаването се осъществява от митническата администрация.

С предлаганата промяна се дискредитират изградените в продължение на много години отношения, система на документооборот и доверие у митническите органи на трети страни, чрез които се осъществява значителна част от износа на страната ни за тези пазари. Създават се и възможности за постепенно или по-бързо монополизиране на дейността, както и за разширяване на административния произвол и корупционен натиск.

В допълнение, законопроектът не е придружен с оценка на въздействие, включително на очакваните ефекти за бюджета на митническата администрация. Освен това, необходимостта от предлаганата промяна не е аргументирана в мотивите към законопроекта, като по този начин не е изпълнено съществено законово установено задължение на вносителя, регламентирано от Закона за нормативните актове.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | митници | разширяване | БСК | говеда | Александър Сладек

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини