Учени откриха ДНК на плъх в бургерите

Калориите са повече, а вегетарианските бургери са с месо, разкрива изследване

При поръчката на бургер във верига за бързо хранене, можем да се примирим с факта, че има малък шанс конско месо да се спотайва под домата. Трудно е обаче да се преглътне фактът, че в съдържанието има ДНК на плъх и на човек.

Компанията Clear Labs в САЩ направи подробни тестове на 258 бургера, от които констатира два случая на месо във вегетариански продукти и три бургера с наличието на ДНК на плъх и човешко ДНК.

„Най-вероятната причина за наличието на подобни съставки е случайното смесване на коса и нокти в бургерите по време на производствения процес“, твърди заключителният доклад, пише Independent. „Това, което много от потребителите не знаят, е, че количества от човешко и плъхско ДНК могат да попаднат в границите на приемлив регулаторен обхват“, добавят от Clear Labs.

Изследването установява още, че има „дупки“ в безопасността на храните и стандартите за качество, но като цяло индустрията на говеждо месо е подложена на строг контрол и агресивни изисквания.

По-тревожното от неприятните открития за ДНК-то е, че почти една четвърт от вегетарианските бургери имат различни съставки от тези на етикета. Два от изследваните вегетариански бургери са имали съдържание на говеждо месо, а един бургер с черен боб, въобще не е съдържал такъв.

Изглежда, че бургер индустрията прави огромни нарушения, като подлъгва потребителите. Поне 6% от съдържанието на бургерите, което виждаме на етикетите, всъщност е заместено с други продукти. Обща констатация в изследването на учените е, че при почти всички местни бургери, неочаквано се добавят пилешко или пуешко.

Друг проблем е, че 4,3% от бургерите съдържат патогенно ДНК, което може да доведе до хранителни отравяния. Някои от наличните патогени, открити в продуктите, могат да причинят туберкулоза, гастроентерит, хранителни заболявания и др.

След смесените меса, вероятността за причиняване на заболявания и наличието на ДНК от плъхове, трябва да се отбележи още, че 12 от изследваните бургери съдържат над 100 калории повече, отколкото пише на етикета. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: учени | изследване | енергиен пазар | Джордан Белфърт | Ваня Василева | опит за убийство | кръвни изследвания | чек-ин | перничани | марио гаврилов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини