Отбелязваме Трифоновден

Денят е известен още като празник на лозарите, градинарите и кръчмарите

07:50 01.02.2017
Българската православна църква отбелязва днес Трифоновден. Някои хора го празнуват на 1 февруари, други на 14 февруари. Празникът в включен към три последователни дни, наречени Трифунци - 1 февруари (Трифоновден), 2 февруари (Сретение Господне)  и 3 февруари (Свети Симеон). 

Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Имен ден днес празнуват Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Трифула, Тричко, Ттичо, Тричка, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: печатни материали | държавни университети | порти | Даунинг Стрийт