Отрязаха възнаграждението на Тим Кук заради лоши резултати

Apple отчете по-ниска печалба от предвижданото и по-слаби продажби

20:14 09.01.2017
Слабите финансови резултати на Apple ще се отразят сериозно на възнагражденията на топ мениджърите на компанията, в частност на главния изпълнителен директор Тим Кук.

Неизпълнението на плана за продажби ще коства около 1,5 милиона долара на Тим Кук за изтеклата 2016 година. Според публикация на Уол Стрийт Джърнъл, шефът на Apple ще получи възнаграждение в размер на 8,75 млн. долара, в сравнение с 10,28 млн. долара през 2015 г.

Орязването на парите на Тим Кук е продиктувано от по-ниската от очакваната печалба на Apple и неизпълнението на набелязания план за продажби на смартфони и други продукти на компанията, пише Technews.bg.

През миналата година Apple отчита приходи в размер на 215,6 млрд. долара, което е с 3,7% по-малко от планираните 223,6 млрд. долара и със 7,7% под резултата от 2015 г. Оперативната печалба на компанията пък намалява с 15,7% през годината.

Близо две трети (63%) от приходите на Apple идват от продажбите на iPhone. В три последователни тримесечия обаче продажбите на смартфона бележат спад. През четвъртото тримесечие на годината Apple реализира на пазара 45,5 милиона устройства, или с 2,5 млн. по-малко, отколкото през същия период на 2015 г.

Но не само Тим Кук ще загуби част от заплатата и премията си. Заради влошените резултати на Apple през последната година, ще бъдат редуцирани възнагражденията и на други топ шефове в ИТ гиганта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | заплата | продажби | спад | Александър Панев | Живко Мартинов | Bain

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини