Закъсалите в снега могат да получат обезщетение от работодателя

Те могат да получат 50 на сто от брутното възнаграждение

13:40 12.01.2017

Работодателите са длъжни да заплатят част от заплатата на служители, неуспели да отидат на работа поради бедствие, според Кодекса на труда.

Ако закъсалите в преспите представят бележка, че са попаднали в природно бедствие, те могат да получат 50% обезщетение от брутното възнаграждение или не по-малко от 75% от минималната работна заплата.

Служителите получават пълния размер на брутното си трудово възнаграждение, когато са участвали в спаси­тел­ни ра­бо­ти при при­род­ни или об­щес­т­ве­ни бед­с­т­вия.

В Кодекса на труда е предвидено изплащане на обезщетение от работодателя за неизпълнение на трудовите задължения заради невъзможност на служителя да се яви на работа. Причината трябва да е природно или обществено бедствие, а размерът на обезщетението в зависимост от това, дали лицето е взело участие в отстраняване на последиците му.

Първият случай е, когато служителят е бил възпрепятстван да се яви на работа, но не е взимал участие във възстановителни и спасителни работи. Тогава обезщетението е в размер на 50% от брутното трудово възнаграждение, като е определено, че сумата не може да бъде по-малка от 75% от минималната работна заплата за страната. Вторият е когато служителят е взел участие в спасяването на хора или имущество, застрашени от бедствието, обезщетението е в размер на пълното брутно трудово възнаграждение.

За да удостоверим участието си е необходимо да представим документ, който се издава от държавни институции или местна власт. Обезщетението подлежи на данъчно облагане.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | обезщетение | Кодекс на труда | бедствие | Полина Карастоянова