България ще има три нови кораба за проучване на Дунав до 2020 г.

Румънците предлагат промяна в споразумение между двете страни за поддържане на река Дунав от 1955 г.

17:17 25.07.2017

До три години България ще разполага с нова техника и три кораба за проучване и драгиране на критичните участъци на Дунав. Това стана ясно по време на среща транспортният министър Ивайло Московски и неговия румънски колега Александру-Ръзван Кук.

Московски е посочил, че в момента се подготвя проект за доставка на мултифункционално устройство за драгиране и съпътстващите го съоръжения, като прогнозната стойност е 20 млн. лева, а финансирането ще бъде осигурено от ОПТТИ 2014 – 2020, съобщиха от ресорното министерство.

Паралелно с това Министерството и ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД)  провеждат съвместно две обществени поръчки за закупуване на два нови специализирани кораба - за проучване и за маркиране на река Дунав. „Имаме избран изпълнител за проучвателния кораб и той вече се строи“, обясни Московски и допълни, че за маркиращия кораб се очаква комисията да излезе с решение до края на този месец. Ивайло Московски обясни още, че до няколко дни ще има избран изпълнител по още една поръчка – за извършване на драгажни дейности в праговите участъци на реката в следващите 3 години. Комисията е приключила своята работа и предстои подписване на договор.

Двамата министри обсъдиха действащото споразумение между България и Румъния за поддържане на река Дунав от 1955 г. Румънската страна е предложила изменение на документа, което да позволява на всяка една от страните да извършва драгажни дейности в целия българо-румънски участък на реката. По думите на румънския министър това ще даде възможност да бъдат избегнати критични ситуации и спиране на корабоплаването по реката. Министър Московски заяви, че подкрепя предложението, но трябва да се проучи дали българското законодателство позволява подобна промяна и предстои въпросът да бъде решен на експертно ниво между двете държави.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кораб | Ивайло Московски | Дунав | драгиране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини