България ще настоява пред ЕС за облекчения за новите екологични норми

Теменужка Петкова трябва да внесе доклад за предприетите от правителството мерки

13:37 30.06.2017

Министерство на енергетиката и правителството ще съдействат големите горивни инсталации да защитят възможността за дерогация на новите екологични норми, които ЕС прие. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол. По думите й без тази дерогация българската енергийна система няма да може да се справи с предизвикателствата.

Парламентът взе решение министърът на енергетиката да внесе доклад в срок до 31 октомври 2017 г. за предприетите от правителството мерки относно новите норми в промишлеността, приети от ЕС през април.

Решението бе взето с гласовете на 96 народни представители, 43-ма гласуваха с „въздържал се” и нито един не се обяви против. Проекторешението на ГЕРБ бе алтернативно на това на БСП, който предлагаха премиерът Бойко Борисов да поеме ангажимента. Социалистите искаха в срок до 7 юли Борисов да представи в Народното събрание информация за предприетите мерки от правителството за гарантиране на енергийната сигурност на страната. Предложението на БСП обаче бе отхвърлено от народните представители.

Припомняме, че през април 2017 г. 20 държави от ЕС гласуваха за приемането на Референтния документ (BREF), въпреки силното лобиране срещу него (включително и от представители на България). Тогава страната ни гласува против, тъй като промените ще засегнат сериозно енергийния ни сектор. 

BREF залага нови и по-стриктни изисквания за вредните емисии и държавите-членки ще бъдат задължени да налагат по-строгите ограничения за токсични замърсители от всички 2900 големи горивни инсталации в ЕС. Новите норми трябва да бъдат изпълнени до 2021 г. за емисиите на азотни оксиди (NOx), серен диоксид (SO2), малки частици (РМ), и за първи път, граници на замърсяването на въздуха са определени за живак. Правилата ще се прилагат за всички въглищни централи в Европа, които представляват едни от най-големите източници на тези емисии.

Промените ще нанесат сериозни щети върху българския въгледобив и енергетика – два ключови отрасъла за икономиката ни. Заложените нови равнища на емисии серен диоксид, азотни оксиди и живак са непосилни за нашите въглищни централи. Това се отнася с особена важност за централите от маришкия басейн, проектирани да работят с местни лигнитни въглища, които се характеризират с високо съдържание на сяра.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мерки | доклад | промишленост | Теменужка Петкова | централи | срок | екологични норми

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини