ЕС: Никаква търговска сделка с Лондон, преди да договорим Brexit

Великобритания трябва да плати дължимото и да гарантира правата на европейците, преди да напусне блока

Европейският съюз е категоричен, че няма да има разговори за бъдещите отношения на Великобритания с блока, преди да бъдат договорени условията на предстоящото напускане.

Правителството в Лондон трябва да постигне достатъчен напредък в процеса по развода с Брюксел, включително уреждането на дължимите суми и правата на гражданите на ЕС и чак тогава да мисли за търговска сделка.

Това обяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като представи черновата на наръчника за преговорите за Brexit. Документът ще бъде изпратен на 27-те държави членки и може да претърпи някои промени. Окончателният му вариант ще бъде одобрен на срещата на върха на ЕС на 29 април.

„Веднъж и само веднъж, щом постигнем достатъчен напредък в условията за напускането, можем да обсъждаме рамката на нашите бъдещи отношения. Няма да започваме паралелни преговори“, категоричен бе Туск.

Брюксел се ангажира да накара Великобритания да изпълни всичките си финансови ангажименти, които е поела като държава членка„Това е единственото справедливо решение за всички тези хора, общности, фермери, учени и т.н., на които ние 28-те страни членки, сме обещали и дължим пари“, добави той.

Държавите членки на ЕС ще са тези, които трябва да оценят напредъка в преговорите с Лондон. Великобритания трябва да приеме европейските правила, включително да внесе обещаните суми в европейския бюджет и да приеме надзор от Съда на ЕС в преходния период, последващ напускането през 2019 г. (времето преди да бъде постигнато споразумение за свободна търговия).

„Европейският съвет внимателно ще следи напредъка и ще определи кога е постигнат достатъчен такъв, за да разреши започването на следващата фаза от преговорите“, пише в наръчника.

Ако Великобритания иска да остане част от единния пазар на ЕС известно време след Brexit, тя трябва да спазва четирите европейски свободи на движение, което означава да продължи да приема свободно европейци на своя територия. Не може да има изключения, нито отделни преговори между държавите членки и Лондон.

Преговорите ще бъдат трудни, сложни и понякога ще водят до конфликти, но ЕС няма да търси наказателен подход спрямо Острова, тъй като самият Brexit е достатъчно наказание, посочи Туск.

Самите преговори ще протекат на 3 етапа. По време на първата им част ще се обсъжда прекъсването на съществуващите отношения между Лондон и Брюксел. Във втората част ще се поставят рамки за бъдещите преговори по евентуално търговско споразумение, а по време на третия етап ще се обсъжда преминаването от старите към новите отношения.

Насоките ще послужат за основа на мандата на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Той очаква преговорите да започнат в началото на юни, което ще му осигури около 16 месеца да подготви основите на споразумението за напускане. То ще бъде ратифицирано от депутатите от двете страни до 29 март 2019 г. (моментът, когато Обединеното кралство окончателно ще напусне ЕС).

„В тези преговори Съюзът ще действа като едно цяло. Ще се работи конструктивно и ще се стремим да постигнем споразумение. Това ще бъде в интерес и на двете страни“, се казва в проекта.

Съюзът се ангажира да работи усилено, за да постигне положителен резултат, но ще бъде подготвен и за вариант, при който преговорите се провалят.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | Мишел Барние | Brexit | търговско споразумение | преговори | напускане | Доналд Туск | финансови ангажименти | етапи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини