И „Пътна полиция“ ще се бори с мръсния въздух в София

Ще бъде затегнат контролът и над пунктовете за технически прегледи

16:59 22.05.2017

Ръководствата на вътрешното и транспортното министерства са се договорили за съвместни мерки за подобряване на контрола на вредните емисии от автомобилите в столицата.

За това се договориха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Калайджиев и началникът на отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи комисар Тенчо Тенев, съобщиха от транспортното министерство.

Предстоят засилени проверки в столицата на вредните емисии от автомобилите. Те ще се извършват и на пътя от екипи на Автомобилна администрация и Пътна полиция. В момента двете институции разполагат с малък брой димомери, газанализатори и шумомери, поради което е необходимо да бъде търсено финансиране за закупуването на допълнителни устройства, обясни заместник-министър на транспорта Ангел Попов.

По думите му, ще бъде затегнат контролът и над пунктовете за технически прегледи. Работи се усилено по въвеждането на централизирана система за контрол, обработка и съхранение на данните от техническите прегледи, което ще намали влиянието на субективния фактор при измерванията в пунктовете, поясни той.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ Комисар Тенчо Тенев заяви, че всеки месец в столицата се регистрират около 14 000 автомобила. Първоначалният контрол за техническа изправност на автомобилите се извършва в пункта за регистрация в София.

В срещата участваха заместник-министрите на вътрешните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Стефан Балабанов и Ангел Попов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Красимир Калайджиев и началникът на отдел „Пътна полиция“ в СДВР комисар Тенчо Тенев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | мерки | контрол | вредни емисии | МВР | замърсяване | въздух | Пътна полиция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини