Нанков: Строежът на „Струма” през Кресна ще е изпит за строителния бранш

Ако бъде избран източния вариант на трасето, участъкът ще бъде разделен на три подучастъка, които ще се строят от отделни изпълнители

12:18 26.09.2017

Изпълнението на най-сложния участък на магистрала „Струма” през Кресненското дефиле ще е зрелостен изпит за българския строителен бранш и по сложност, и по скорост на работа. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време седмия дискусионен форум "Строителството през 2018 г. - перспективи и предизвикателства", цитиран от БТА.

Той призова фирмите да се отнасят с отговорност към тези важни за обществото проекти. „Всичко се гледна под лупа и не от нас, а от обществото”, каза министърът.

Нанков информира, че се очаква през октомври да има положително решение на МОСВ по ОВОС на участъка през дефилето. Тогава ще се продължи и с останалите процедури, като целта е в средата на 2019 г. да има избран строител и да има строително разрешение. Ако бъде избран източният вариант на трасето, участъкът ще бъде разделен на три подучастъка, които ще се строят от трима отделни изпълнители, каза министърът. Магистралата трябва да е готова до 2023 г.

По време на форума председателят на УС на Камарата на строителите в България Николай Станков представки данни, които показват, че за разлика от предходната година, когато строителният сектор е бил в застой, тази година - за първото полугодие, се отчита ръст от 20.8 на сто ръст на годишна база. Основен фактор за положителния тренд е сградното строителство - 28 на сто, което е с дял от 55.5 на сто от общия строителен сектор.

При инженерното строителство също се отчита ръст от 12.8 на сто на годишна база. Според Станков тенденцията на ръст до края на тази година и през следващата в строителството ще е устойчива, като се очаква да се дължи основно на това, че стартират редица проекти от този програмен период.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Струма | срок | Николай Нанков | изпълнители | Вик мрежа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини