Рансъмуерът е маргинална заплаха, но има потенциал за ръст

Голяма проблем за защитата в бъдеще представляват устройствата, свързващи се с т.нар. „интернет на вещите“

20:18 07.07.2017

Въпреки твърденията за обратното, всъщност няма индикации, че 2016 г. е била „годината на рансъмуера“. Това гласи доклад на базираната в Германия независима организация за тестване на антивирусни програми AV Test.

В документът е обяснено, че рансънуер-вирусите, познати още като криптовируси, миналата година са засегнали едва под 1% от всички компютри, работещи с операционна система Windows. Фактът, че хората са сметнали, че заразените компютри са повече, от организацията обясняват с това чрез начина на действие и щетите, нанесени от този вид вируси. За разлика от традиционните вируси, които целят да заразят възможно най-много компютри, рансъмуерът включва „висококачествен зловреден софтуер“, който се стреми към жертви преди всичко от определена бизнес среда. Причината за това, че те биха били по-склонни да платят „откуп“ за своите криптирани данни. От AV Test посочват, че имейлите, съдържащи криптовирус, са изпращани преди всичко през работните дни от седмицата.

Въпреки това, посочват от организацията, рансъмуер-заплахите имат потенциал да нанасят масови щети. Те дават за пример атаките с криптовируса WannaCry през май тази година, при които бяха поразени над 230 хил. компютъра с Windows в над 150 държави.

От AV Test не на последно място критикуват пазара за устройства, свързани с т.нар. „интернет на вещите“. Производителите в тази сфера предпочитат възможно най-бързо да пуснат продукт, отколкото да положат усилия за защитата на устройствата. Именно затова нито едно от устройствата предвидени за работа с „интернет на вещите“, не предлага ефективна отбрана срещу вируси.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компютри | софтуер | защита | атаки | рансъмуер | WannaCry | криптовируси | AV Test

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини