Руски милиардер съди Associated Press

Според материала Дерипасна участва в лобиране за интересите на Кремъл

11:07 16.05.2017

Руският бизнесмен Олег Дерипаска, е подал съдебен иск срещу агенция Associated Press (AP) за публикуването на материал за предполагаемото му участие в лобиране за интересите на Кремъл. Милиардерът смята съдържанието в публикацията за клевета. На 22 март, 2017 AP публикува статията на Джеф Хорвиц и Чад Дей, в която той смята съдържанието за „фалшиви обвинения по негов адрес, участие в престъпни дейния и други престъпления“, пише в иска на Дерипаска, цитиран от ТАСС.

Материалът на агенцията разказва, че бившият ръководител на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт „тайно е работил за руския милиардер над 10 години, за да внедрява интересите на руските власти“ и е създал „амбициозна политическа стратегия за подкопаването на антируската опозиция в бившите съветски републики. " Дерипаска отрича тази информация.

Статията е написана по начин, който създава невярна представа, че търговските сделки на Дерипаска през периода 2005-2009 г. са имали нещо общо с предполагаемите престъпни деяния и нарушения, свързани с кампанията на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп и президентските избори през 2016 г. в Съединените щати. AP нямат основание да пишат, че всяко споразумение между Дерипаска и Манафорт е подкопавало демократичните движения. Дерипаска не правил никакви плащания към Манафорт за подкопаване на демократичните движения "- се посочва в исковото заявление.

През април Дерипаска нарече материала на AP „част от антируската кампания на американските медии.“ Малко преди това, бизнесменът заяви, че никога не се ангажирал с подкрепа на интересите на руския президент Владимир Путин. За да защити своята репутация, Дерипаска е изразил готовност да говори по време на изслушване в Конгреса на САЩ.

Олег Владимирович Дерипаска е руски предприемач, милиардер. Управлява и контролира „РУСАЛ“, компаниите „Базовый элемент“, En+ Group, „Русские машины“, „Ингосстрах“ и др.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате на нашата страница във Facebook или да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | съд | дело | Владимир Путин | Кремъл | материал | Олег Дерипаска | Пол Манафорт | Associated Press

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини