4-часовите сезонни договори бяха приети на първо четене

Приетият законопроект също така регламентира полагането на извънреден труд от служителите на МВР

11:52 25.04.2018

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда еднодневните трудови договори да могат вече да са и 4-часови. В мотивите към приетия днес законопроект е уточнено, че промените ще осигурят гъвкавост при сезонните договори за краткотрайна селскостопанска работа.

Според сегашните правила еднодневните договори могат да са единствено 8-часови. Това обаче е проблем за някои земеделски стопани, чиято дейност не предполага целодневна заетост, но те са длъжни да платят осигуровки за пълен работен ден.

Еднодневните трудови договори бяха въведени от 1 юли 2015 г. Инициатор на промените в трудовото законодателство тогава бе социалният министър Ивайло Калфин, който получи подкрепа от някои от големите браншови асоциации в земеделския сектор.

Подобни договори могат да се използват максимум 90 календарни дни в годината. По тях не се признава трудов стаж, но се трупа осигурителен стаж - работодателят плаща здравни и социални осигуровки. А не се трупат години за пенсия, тъй като назначените с този тип договори могат да бъдат официално регистрирани като безработни.

Приетите на първо четене промени в Кодекса на труда предвиждат също така възможност служителите на Министерството на вътрешните работи да полагат извънреден труд. Вносителите на законопроекта се надяват промяната да регламентира полагането на труд извън установеното работно време на служителите на МВР.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВР | Кодекс на труда | сезонна заетост | първо четене | извънреден труд | еднодневни договори | 4-часови

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини