Nokia представи иновативен чип за 5G мрежи

Той ще се появи през третото тримесечие на 2018 г. и ще се инсталира в мрежите на операторите

13:03 29.01.2018
Nokia пуска иновативен чип, който да работи с бъдещите 5G мрежи от следващо поколение. Иновацията се очаква да доведе до намаляване на размера на антената наполовина, до възможност за обработка на тройно повече данни и до намаляване на консумацията на енергия от мобилни кули. Това съобщи компанията в понеделник, предава Reuters. 

Новия чип, известен като ReefShark, се очаква да се появи през третото тримесечие на 2018 г. Nokia обяви, че работи с 30 мобилни оператори за внедряването на новите сетове в техните безжични кули. Това означава, че към модернизация на инфраструктурата може да се пристъпи още тази година. 

ReefShark е проектиран да работи в така наречените Massive MIMO антени, които могат да изпращат и получават десетки отделни потоци от данни, предлагайки по този начин многократно повече мрежов капацитет и по-голямо безжично покритие от самостоятелна клетъчна кула. 

Внедряването на чиповете ще доведе до намаляване на размерите на антените двойно – до 45 см. Това пък ще даде възможност те да се инсталират на много повече места. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Nokia | чип | 5G | мрежи | оператори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ