Скрипал били отровени с до 100 гр. течен "Новичок"

Отровата била устойчива и с много високо качество

10:31 04.05.2018

Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с доза от около 50 до 100 грама „Новичок“ в течно състояние. Това обяви генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмед Юзюмджу, предава БНР.

Юзюмджу отбеляза, че използваното количество „Новичок“ е значително повече от необходимото за научни цели, което предполага, че в конкретния случай в Солсбъри отровата е разработена като оръжие.

В интервю за „Ню Йорк таймс“ генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия заявява, че 100 грама са еквивалент на 100 милилитра, а това е максималното количество, което може да се пренася като течност в ръчен багажа при полет със самолет.

Проби от веществото бяха взети от бравата на входната врата на дома на бившия руски шпионин Скрипал, пейката в парка, където бяха намерени двамата след отравянето и още няколко места, посетени от Сергей и дъщеря му.

Ахмед Юзюмджу допълва, че е важно да се отбележи, че използваният „Новичок“ изглежда много устойчив и от високо качество, тъй като не се е повлиял от климатичните условия и това обяснява защо химиците са успели да го идентифицират доста време след нападението.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: отрова | Сергей Скрипал | Юлия Скрипал | ОЗХО | Новичок | Ахмед Юзюмджу

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини