24 страни в ЕС обединяват сили в изкуствения интелект в битка с Китай и САЩ

Обединението е единственият шанс за успех в глобален план, смята Мария Габриел

Снимка: ЕК
18:09 11.04.2018
24 страни членки на Европейския съюз (ЕС), сред които и България, обещаха да се обединят и да изградят „Европейски подход“ в сферата на изкуствения интелект (AI) в опит да се конкурират с американските и азиатските технологични гиганти. Те подписаха декларация, заявявайки намерението си да финансират научноизследователска дейност в AI, но така и не се ангажираха с конкретни суми. 

Обещанието да модернизират националните си политики като част от усилията за разработване на широкомащабни AI изследвания направиха всички страни членки, с изключение на Кипър, Румъния, Хърватия и Гърция. Според един от служителите на Еврокомисията (ЕК) четирите държави не са против инициативата, но вероятно първо трябва да получат одобрение на национално ниво и след това да подпишат.

Целта на европейските политици е да стимулират развитието на разработки с изкуствен интелект, който е една от най-актуалните технологии на бъдещето. Идеята е да се подтикнат компаниите да инвестират в неща като роботика и медицински приложения, обработващи огромно количество данни. 

В момента инвестициите в ЕС в областта на изкуствения интелект изостават драстично спрямо тези на лидерите в областта САЩ и Китай. Опасенията са, че инициативата на Блока може да бъде възпрепятствана от конкуренцията между самите държави членки, както и от различията им по отношение на регулациите. 

На 25 април комисарят по цифрови технологии Мария Габриел се очаква да публикува стратегически документ, който ще очертава основни правни аспекти, като ще засяга и страховете, че роботите ще заменят хората в работния процес. 

Някои държави напоследък обявиха предприемането на стъпки за стимулирането на изкуствения интелект на национално ниво. Френският президент Еманюел Макрон се очертава като новия лидер, фокусирал се в тази сфера. В края на март той обяви, че страната ще „налее“ 1.5 млрд. евро в AI разработки. 

В своето коалиционно споразумение от февруари новото правителство на Германия пък се ангажира да създаде свое собствено изследователско звено, както и за съвместен AI център с Франция.   

Мария Габриел също призовава за съвместна работа между страни членки, за да успят наистина да се конкурират с големите играчи. Според нея дори страните да имат високи постижения в дадени сектори, те няма как да бъдат лидери в световен мащаб, ако са изолирани и сами. Обединят ли се обаче „ЕС може да бъде движеща сила“, изтъкна тя, цитирана от EurActiv. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Мария Габриел | изкуствен интелект | AI | европейски подход

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини