ОПЕК+ се готви да увеличи добивите

Очаква се на онлайн заседанието на картела в сряда производството да се вдигне с 2 млн. барела дневно

ОПЕК+ се готви да увеличи добивите

Снимка: Wikipedia

ОПЕК+ се готви да увеличи добивите на петрол през август. 

Идеята за това поддържа както Саудитска Арабия, така и повечето от останалите участници в разширения петролен картел, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Припомняме, че за сряда, 15 юли, е насрочена нова среща на страните, износителки на петрол и членуващи в ОПЕК+, която ще се състои във формат на видеоконференция. На нея страните от разширения картел ще обсъдят актуалната ситуация на световния петролен пазар и бъдещето на петролното споразумение между тях. По данни на Wall Street Journal на тази среща Саудитска Арабия ще предложи увеличаване на добивите с 2 млн. барела дневно спрямо действащото в момента споразумение. Това ще рече, че от 1 август съкращаването на добивите ще бъде намалено от сегашните 9.7 млн. барела на 7.7 млн. барела дневно спрямо нивото, постигнато през октомври 2018 година. С това увеличаване на добивите картелът се готви да отговори на нарастващото търсене на нефт от средата на юни насам поради снемането на част от ограниченията спрямо пандемията. Според запознатия с позицията на Саудитска Арабия източник на Wall Street Journal по-нататъшното задържане на добивите на „черно злато“ би било равно на „самоубийство“.


От своя страна и Bloomberg, също позовавайки се на свои източници, посочва, че на предстоящото заседание на ОПЕК+ ще бъде гласувано решение за смекчаване на сегашното ограничение на добивите до 7.7 млн. барела дневно поради факта, че световната икономика започва да се възстановява и търсенето на петрол все повече нараства.

Коментари: 0