Властите в САЩ ще привикат Зукърбърг за показания

По разследване за незаконни монополни практики

Властите в САЩ ще привикат Зукърбърг за показания

Снимка: БТА

108 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Американската Федерална търговска комисия (FTC) обмисля да вземе клетвени показания от висшите ръководители на Facebook Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг като част от проучването си дали компанията е участвала в незаконни монополни практики, съобщава Wall Street Journal. 

Изданието се позовава на думите на свой източник, запознат с въпроса. По негови думи двамата директори са притеснени от тази възможност. 

„Очакваме с нетърпение да споделим нашите виждания за конкурентния пейзаж, заедно с други технологични лидери, по време на изслушването в Конгреса този месец, като също така ще покажем на правоприлагащите органи, че нашата иновация предоставя повече възможности за потребителите“, заяви говорител на Facebook пред Reuters. 

FTC отказа да коментирa. 

Дебатът за пазарната мощ и задушаването на конкуренция от страна на технологичните гиганти се задълбочава все повече през последните години. Той е актуален както в традиционно по-консервативния Европейски съюз, така обаче и в иначе по-либералните към бизнеса Съединени щати. На фона на предстоящите избори за нов президент там се обръща все по-голямо внимание на проблема, включително се чуват и призиви за раздробяването на могъщите корпорации. 

Подкрепи Economic.bg