1,180 млрд. евро за бизнеса до 2013 г.

Засега са усвоени едва 9,5% от средствата по програма „Конкурентоспособност”

6760 ~ 2 мин. четене

До края на следващата година фирмите могат да използват 1,180 млрд. евро по програма „Конкурентоспособност”. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във Велико Търново, след като откри нов завод. По думите му е прекалено рано да се говори за загуба на средства, като подчерта, че няма да позволи подобно нещо да се случи, предаде Стандарт нюз.

„Много важно е оперативната програма „Конкурентноспособност” да заработи на много по-високи обороти отколкото в момента”, каза министърът.

Към този момент разплатените средства към фирмите са около 9,5% което според Добрев е незадоволителен резултат.

Според него до края на годината ще бъдат подписани договорите за много по голям процент по тази програма.

Министърът заяви още, че очаква този сезон ръстът на руските туристи в България да бъде над 15 процента. Той посочи, че руски граждани с Шенгенски визи вече могат да идват у нас без да са им необходими български визи.

Относно намалелите обороти на заведенията заради забраната за пушене, Добрев подчерта, че е възможно в първите дни по-малко хора да посещават ресторантите и дискотеките, но е сигурен, че това е временен ефект, който е съвсем очаквано да се получи отначало.

„Всички ще свикнем, че в заведенията няма да се пуши. В крайна сметка не ви ли прави впечатление, че е по-приятно като влезеш в заведения, въпреки че и аз съм пушач и първите няколко дни и аз търсех залата за пушене, но такава няма”, добави министърът.

В събота министър Добрев ще бъде на откриване на сезона в морските ни курорти и каза, че ще говори с хотелиери и ресторантьори дали имат проблем в това отношение. 

Подкрепи Economic.bg