Франция пласира облигации за 8 млрд. евро

Аукционът потвърждава, че страната остава сред платежоспособните в Еврозоната

6576 ~ 1 мин. четене

Франция успя да продаде държавни ценни книжа (ДЦК) за 7,84 млрд. евро., като по този начин страната успя да достигне горната граница на заложеното. Доходността на облигациите се понижи, пише агенция Bloomberg.

Париж е пласирал 10-годишни ДЦК за 3,48 млрд. евро, като средна доходност се понижи до 2,46%. За сравнение на 3 май лихвата беше 2,96%. Франция успя да продаде и 50-годишни облигации за 685 млн. евро за първи път от 2010 г. насам. Апетитът на инвеститорите за френски ДЦК се повиши, след като френският президент Франсоа Оланд потвърди, че ще понижи бюджетния дефицит на страната.

Последният аукцион потвърждава, че Франция остава сред платежоспособните страни от Еврозоната, въпреки че Standard & Poor's лиши страната от първокласен ААА кредитен рейтинг през януари. През миналата седмица доходността по 10-годишните френски ДЦК достигна историческо дъно от 2,07%.

На 30 май Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че Франция вероятно ще трябва да предприеме сериозни стъпки, за да понижи бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. Франсоа Оланд потвърди, че тази цел ще бъде постигната и обеща да предложи нови бюджетни мерки след парламентарните избори през юни.Подкрепи Economic.bg