Миков откри заседанието след серия процедурни хватки

Борисов обяви, че ще даде на Конституционния съд процедурата, при която днес председателят на парламента обяви, че има кворум

36 ~ 1 мин. четене

207 народни представители присъстваха около 9:30 часа в залата на Народното събрание. Благодарение на този кворум, председателят на НС Михаил Миков откри дебатите по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Първоначално нямаше кворум и Миков даде 30 –минутна почивка.  След половинчасова почивка Народното събрание отново опита да събере кворум при втория си опит за дебати по вот на недоверие.

В началото на новия опит за заседание обаче председателят на парламента Михаил Миков поиска квесторите да преброят колко народни представители присъстват в парламентарната зала. Оказаха се 207. "Откривам заседанието", каза Миков. Той веднага бе контриран от ГЕРБ, която поиска да се премине към проверка на броя на депутатите чрез регистрация.

Миков се опита да прочете дневния ред за заседанието, а групата на ГЕРБ излезе от залата. Разгневен, Борисов обяви, че ще даде на Конституционния съд процедурата, при която днес председателят на парламента обяви, че има кворум. Според него Миков бил шмекер.

“Как вие изменихте в ход правилника и решихте, че може да обявите заседанието без необходимата регистрация, която е вписана ясно и категорично. Как сега ще излезе колко е необходимият кворум, по каква преценка? Как вие ще знаете кои хора са присъствали на откриването на заседанието. Или спазвайте правилника, не четете както дяволът чете Евангелието!”, каза депутатът от ГЕРБ  Красимир Велчев.

„Гласуването на вота няма да е днес. То обикновено е 24 часа след разискването му”, разясни Михаил Миков.

Подкрепи Economic.bg