29 нарушения при автобусни превози покрай Великден

Още 20 нередности отчете "Автомобилна администрация" в периода между 1 и 17 април

Автор: Николай Марченко

Едва 29 акта съставиха инспекторите на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) през изминалите Великденски празници при проверка на близо 1 000 моторно-превозни средства (МПС), съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 

Точно преди празниците, в периода от 1 до 17 април 2014 г. инспекторите на агенцията провериха 1 228 автобуса, 1126 водачи и съставиха 20 акта. От транспортното ведомство допълват, че един е за липса на технически преглед, а друг за износени гуми.

Контролният орган проведе и специализирана проверка за техническата изправност на автобусите, които се използват за превоз на деца и ученици, по разпореждане на министъра Данаил Папазов. „Проверяващите установиха още и нарушения, свързани с липса на удостоверение за допълнителен преглед на оборудването, водач без карта за допълнителна квалификация, тахографи непредоставени за периодична метрологична заверка, без табела с надпис „Внимание деца“, счупено огледало и неработещи аварийни светлини”, констатират от МТИТС.  

Оттам изтъкват, че с цел „по-голяма ефективност” проверките са извършени и във фирмите-превозвачи, като е инспектирана организацията за извършване на предпътните технически и медицински прегледи, както и правоспособността, възрастта, стажа на водачите и допуснатите от тях нарушения.

ИААА към МТИТС уверява, че „продължава със засиления контрол на превозите на пътници с автобуси и таксита, предвид предстоящите празници, с цел безопасното и безпроблемно придвижване на хората”. В дните 30 април и 6 май 2014 г. инспекторите ще бъдат съсредоточени на местата, където се очаква най-голям брой пътници, като големи автогари, жп гари и други. 

Коментари: 0