500 млн. лв. европари за околна среда заложени на карта

Само от забавянето на проекта за завод за боклука в София можем да загубим 200 млн. лв., твърди министърът на околната среда и водите Искра Михайлова

Снимка: БГНЕС

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Около 500 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда" за периода 2007-2013 г. са заложени на карта и могат да не бъдат усвоени. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова в интервю за БНР.

Според нея в момента се бърза с приключването на проектите в двете основни оси - "Води" (където са проектите са подобряване на ВиК мрежите и изграждането на водни цикли) и "Отпадъци". Искра Михайлова припомни, че по ос 3 "Биоразнообразие" на оперативната програма основни бенефициенти са не неправителствените и екологичните организации, а изнесените структури на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), както и басейновите дирекции. "Тук са вложени няколкостотин млн. лв. и би трябвало да се защити биоразнообразието. Имаме проблеми с изпълнението на проектите. Там всичко е договорено, но 90% от проектите са рискови", поясни Михайлова.

"По ос "Води" още през февруари беше ясно, че има риск за 500-600 млн. лв. Затова тези средства бяха насочени към чистотата на въздуха - за закупуване на тролейбуси в големите градове, за мотриси за метрото в София, за високопроходими пожарни и хеликоптер за МВР, с който да се гасят пожари. Още февруари ръководството на оперативната програма и Европейската комисия (ЕК) са били с ясното съзнание, че парите не могат да се усвоят и трябва да се насочат", обясни Искра Михайлова.

По думите й в ос "Води" остава ресурс, който трябва да се договори до края на тази година, за да може проектите да се изпълняват през следващите 2 години до края на 2015 г. "От 26 проекта за подготовка само 5 имат възможност да се договорят до края на годината. Това означава загуба на средства. Може да се стигне до загуба и при забавяне на огромните проекти, които трябва да се одобрят от ЕК", каза още Михайлова.

"Ако ЕК не одобри трите големи проекта можем да загубим 200 млн. лв. Ако се случат само 5 от 26 проекта в ос "Води" загубим още около 100 млн. лв. Ако София не се справи с проекта за завода за боклука и общината не успее да договори процедурата за изграждането му можем да загубим още над 200 млн. лв.", каза екоминистърът.

По повод уволненията на директори на регионалните инспекции по околна среда, Михайлова припомни, че ще бъде организиран конкурс, за да се изберат най-подходящите кандидати. Според нея 90% от хората на тези длъжности са назначени на една и съща дата - на 30 януари 2010 г.

"Проблемът е как е проведена процедурата. На този етап трябва да я прекратим, не защото са спечелили "Зелени Балкани" и компания, участвала в подобни проекти, а защото се натрупа обществено недоверие", каза Михайлова по повод спряната поръчка за над 3 млн. лв. за преброяване на делфините в Черно море.

Подкрепи Economic.bg