8 млн. лева спират работата по участъка Шумен - Белокопитово от „Хемус“

Ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя, работата по обекта ще спре до края на годината

8 млн. лева спират работата по участъка Шумен - Белокопитово от „Хемус“

Снимка: АПИ

100 ~ 1 мин. четене

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) търси варианти за намиране на средства за участъка Шумен - Белокопитово от автомагистрала „Хемус", но ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя, работата по обекта ще спре до края на годината.

Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров на среща с инж. Димо Димов, изп. директор на фирмата - изпълнител на обекта автомагистрала "Черно море" АД, и с вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров, съобщават от пресцентъра на агенцията. Лазаров уточнява, че държавата в никакъв случай не се е отказала от обекта, но няма предвидени пари в бюджета за него.

Досега изпълнителят на обекта е представил в АПИ три сертификата за извършените през тази година строително-монтажни работи на отсечката от „Хемус". Те са за около 8 млн. лв. Търсим възможности, за да осигурим поне тези средства, с които изпълнителят да може да изплати заплатите на работниците на обекта, подчертаха на срещата заместник-министър Петров и инж. Лазаров. Двамата заявиха, че държавата в никакъв случай не се е отказала от обекта, но при положение че в бюджета за 2014 г. не са предвидени никакви целеви средства за този обект, а и настоящото финансово състояние на държавата не позволява предоставяне на необходимия ресурс, единственият изход от ситуацията е временно спиране на строителните работи на отсечката.

Участниците в срещата се споразумяха в четвъртък да проведат съвместна среща с Министерството на финансите, на която отново да бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на средства за продължаване работата на обекта.

Коментари: 0